Saturday, July 28, 2012

2 hari sebelum Ramadhan

Suke plak bile nak citer bab makan2 ni kan... aku juz nk share la yang aku ade tolong rummate aku  nadz buat  "Simple Puding Triffle". Aku pun tak pernah buat. Tapi memang nmpak mcm senang je.. Nak try buat tak??? Jummmm.. Camni caranya. Sediakanlah bahan2 kt bwh ni yer..

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • Kek secukupnya (butter/marbel ikut citarasa masing2) -utk disusun sbgai lapisan bawah puding.
  • 3 sudu besar Tepung kastard
  • 1 sudu besar Gula
  • 1 cawan air
  • 1 tin Susu Cair Ideal (blh guna brand lain,tp brand Ideal lebih sedap)
  • 1 tin Buah2an dlm tin/fruit in syrup (peach@buah2an cmpuran) toskan & ketepikan airnya
  • 1 bungkus Jelly/Agar2 perisa strawberry (cap Nona)
  • 1 cawan air untuk larutkan Jelly

Cara-cara (kalau ikut tenet)

  1. Bancuhkan tepung kastard bersama satu cawan air,kacau sampai larut. (jgn biar berketul)
  2. Masukkan bancuhan tadi ke dlm periuk,masukkan gula,1 tin susu cair dan air sirap dari buah2an dlm tin. Kemudian panaskan di atas api sederhana.
  3. Kacau selalu sehingga pekat & likat. Setelah siap terus tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah disusun kek. (**kek dihiris nipis & disusun dalam bekas puding @ mangkuk kecil)
  4. Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek yang disusun tadi.
  5. Setelah itu,bolehlah susun buah-buahan dalam tin di atas adunan kastard.
  6. Akhir sekali bancuhkan Jelly bersama 1 cawan air dan larutkan (**atau ikut cara2 melarutkan jelly di belakang bungkusan). Setelah larut,tuangkan ke atas buah-buahan yang disusun sehingga menutupi buah yg disusun. Masukkan dalam petisejuk selama 2jam dan hidangkan sejuk..Selamat mencuba.

Step-Step Mula-mula tu (Yang ni ikut style nanad) :

1) Kita slicekan swiss roll ikut citarasa masing-masing dan susun dalam bekas yg korang suka..aku letak dalam bekas transparent ni,senang nak simpan,senang nk makan and senang nak bagi kt orang..Lagi cantik if korang ade bekas kaca tu kan..
2) Cocktail td korang sudu airnya, pastu letak kt atas swiss roll ni..Bagi lembab2 gitu..Jangan kotuang plak,kang hancur swiss roll tu..ha, aku letak sket2 buahnya,sbb bnyk sngt..korang terpulang la..sbb sndiri nk mkn pun kn..

3) Then, korang buat die punya castard plak.. Tapi caranya, letak air dlm mgkuk,pastu amik 2 sudu castard..kacau castard tu hingga cair la..jgn bg ketul2..then, masukkn susu cair dlm periuk,masak sampai mendidih.. Masukkan cairan castard td dlm susu cair tu..

*Jangan masukkan kalo ade ketul2,means yg ketul2 tu xyah la masukkan..(nanti xjd macm aku :p)
Kacau la sampai agak pekat or sebati..sekejap je ni..dia mcm ase buih2 sket gitu..Pastikan api yang slow yer.. Then tuangla castard korang ni dlm bekas td..

Peringatan: Castard ni sedap,sila buat bnyk biar lapisan ni paling tebal..kih2..

4) Then korang bukak kotak nona td..masukkan air dlm periuk,masukkan serbuk nona..tggu sampai larut..tutup api..lebih mudah,ko ikut je arahan kt kotak tu..hihi
pembikinan jellyku dlm proses nk larut

5) Then,sendukkan dan masukkan dalam bekas tadi jugak..kiranya kt atas castard tu la..masukkan pelan2..dln bg custard tu naik la..
6) mana cocktail nye?? bile letak?..suka hati la..letak la kt atas custard tu,sebelum ko letak jelly merah ni..nk tmbh lgi lepas letk jelly tu pn boleh.. then bekukan la..letak peti ais bg sejuk..nk biarkn sejuk bwk kipas pun..suka ati la..
Dah Siap.. Simple je kaaannn...

SELAMAT MENCUBA.. Tak sangka pulak dpt belajar resepi ini dr cik fatin nadzirah.. Nanti kat umah boleh ler buat lagi.. heee (^_^)

P/S: Bila jauh dr family.... Belajar memasak lah cara terbaek.. Mula-mula masak untuk diri sendiri dulu, tak sedap tak ape.. Nanti next time kena masak untuk suami pulak kannnn.. So caner?? mulalah belajar dari sekarang..  

No comments: